sobota, 30. avgust 2008

GROTTENARBEITER JANKO



V ponedeljek in torek popoldan in zvecer bo v Škocjanskih jamah sneman promo za igrani film o sledenju podzemne Reke, kakor so to počeli prvi raziskovalci koncem 19. stoletja, delo primerljivo s spustom na Luno...predstavljajte kakšna "j...a" so imeli v ogromnem podzemnem kanjonu, v času, ko so jame še naseljevali hudiči in zmaji, z baklo, bučanjem reke v temi, lesenim čolnom, lesenimi lestvicami, zabijati kline za jeklenice sede na količku nekje v temi, kjer vidiš samo temo gor, levo, dol, kjer buči reka in ne veš kam, do kod...je prav tem korajžnim domačinom dati tak spomenik..
Kolikkor mi je bilo povedano, ga bo posnela italijanska RAI pod režijo jamarja Tulia Bernabeia iz Rima. V filmu bova sodelovla z Jankom Brajnikom, on kot grottenarbeiter, domačin-jamski delavec, in jaz kor raziskovalec. Danes sva v Trstu preizkusila kostume. Več, ko se bo dogajalo...


Ok, o tem, da bi to lahko naredili sami, ne bom rekel nič, ker nima smisla..pa da nebi kdo jamral o kakšnem iridentizmu..saj jim puščamo prosto pot, ki z našo defenzivo, desno oblastjo v Italiji, prostim prehodom meje, požrešnostjo naših turbokapilatistov.. malo po malo erodira slovensko zahodno mejo..bem ma koga to briga, na temu se ne dobiva stola in privilegijev v parlamentu.

Lahko bi bila vsaj to prilika, opomin, da bi pričeli s konzervatoskimi deli na plezalnih poteh, ki so jih ti možje nadelali v podzemnem kanjonu kot "via ferrata", kar je primerljivo s piramidami, glede na to kdaj in kako je bilo narejeno, da ne govorim o edinstvenosti na svetu, o Unescovi dediščini, o trkanju na prsa o naši matičnosti v jamarstvu...mi je jasno, da brez patrij ni obrambe države, ma še bolj patritsko bi bilo, kupiti eno manj in izvesti to delo, po katerem nas bodo cenili zanamci, saj vemo kako in imamo s kom.

Ni komentarjev: