ponedeljek, 25. avgust 2008

PRIMORSKA DO IDRIJE




Na OMV-jevi črpalki sem kupil (za okoli poldrugi evro je cenejša v Mercatorju) turistično karto Primorska v merilu 1: 75000, ki jo je izdala Kartografija iz Ljubljane (spletna stran še v izdelavi). »Podanike« poimenovanja slovenskega dela nekdanje »Friuli-Venezia Giulia« s tem imenom verjetno ne bo razveselilo, da obsega »le« ozemlje do Idrije na severu, Tržiča (Monfalcone) na zahodu in Žiri na skrajnem severovzhodu. Bolj bo osrečila tiste, ki bi našo državo raztegnili proti jugu, saj sega karta do Umaga, pa še razmejitve na morju niso označene. Meri okoli 70 x 100 cm in je prepognjena po vzporednikih, kar omogoča lahko preglednost, ko je delno razgrnjena. Kartografska stran ima bogato vsebino od črpalk do muzejev in naravnih spomenikov (manjka podmorski rezervat Punta), od najnovejših avtocestnih povezav do kolesarskih poti na »nevsiljivih« plastnicah. Poimenovanje naselij je na italijanskem delu zemljevida dosledno dvojezično (z manjšimi napakami, kot je San Giusto – Sveti Jakob), na slovenskem delu pa le na dvojezičnih območjih.
Pravo bogastvo predstavlja hrbtna stran s kratko predstavitvijo krajev in turističnih zanimivosti (za nekatere sem izvedel tu prvič; pogrešam morebitne spletne strani) v izbranem (npr. pojem krasotvorje) slovenskem in angleškem jeziku, razdeljenih po pokrajinskih enotah, kot so npr. Slovensko primorje (s Slavnikom), Brkini (vključujejo tudi Materijo in Obrov), Hrvaška Istra, Tržaški zaliv (kraji od Milj do Pozzo (?!) Grotta Gigante) in Italija, z opisi od Gorice do Sredipolja. Dodatno uporabnost da seznam, z naslovi in telefonskimi številkami (ni elektronske pošte), informacijskih centrov za turiste na celotnem območju.
Kot člana Jamarskega društva Dimnice je še posebej razveselilo, da je istoimena jama kot edina predstavljena tudi s prekrasno fotografijo Vilinske dvorane (podobna je pripeta temu prispevku). Vsa čast Bojanu Saksidi, ob priliki »častim pijačo«.

Ni komentarjev: