petek, 29. avgust 2008

PODOBNIKOV »OK« UPLINJEVALCEM ALI METANJE PESKA V OČI



Včeraj sem se odzval vabilu koprskega odbora SLS na razgovor z ministrom za okolje dr. Janezom Podobnikom in njegovo ekipo v Božičih o prekomejnih okoljskih vplivih. Pribeležil sem:

KOLOMBAN OZONSKI REKORDER
Oblast je podlegla »gnjavži« (torej ne po dolžnosti čuvanja zdravja svojih davkoplačevalcev) Andreja Vilharja (dolžni smo mu močno pijačo!!) iz Kolombana, da so postavili pri njegovi hiši, tj. na najbolj vetrovnem mestu možnem (zakaj ne, recimo med športnimi igrišči na Bonifiki in avtocesto…se bojijo, da bi starši kaj rekli o »zdravem gibanju na prostem« svojih otrok in mogoče zahtevali vsaj vkop rakove arterije, in ne »šminkiranje« z ul. Zore Perello?), pomično postajo, ki je skoraj leto merila nekatere vsebnosti zraka (zakaj ne dioksina, če se že toliko zgražajo nad tržaškim rakotvornim generatorjem?). Pohvalno, če pomislimo, da je prejšnja »enoumna« koprska uprava zavrnila pobudo svetnika z obrazložitvijo, da čakajo podatke od Italijanov!
Izkazalo se je sicer, da v vseh postavkah, razen ozonu, ne presega zakonskih norm..VENDAR, to podeželsko okolje, dosega in presega mesta! Npr.v SO2 kot Celje in 2x toliko kot Trbovlje, dušikovih oksidov toliko kot ob avtocesti v Mariboru..čuden je podatek o prašnih delcih, katerih mejna vsebnost naj bi bila presežena »samo« 8 x, ko pa tržaški župan prepoveduje promet zaradi njih v zimskih mesecih..kako je torej s prekomejnim vplivom?
Lovran je slovenski rekorder v onesnaženosti z ozonom, saj mejno vrednost presega 2 x! Ker je slednji posledica drugih onesnaževalcev v zraku in vetrov..od kod se je torej vzel, če je vse ostalo in drugod v mejah »normale«? Če k temu dodamo še študijo o obolevnosti otrok, med katerimi so rekorderji z Miljskih hribov, bi bilo za pričakovati naglo ukrepanje, da »dvig kvalitete življenja« ne bo samo »floskula«…na moderatorjevo vprašanje, kaj bodo konkretnega naredili, smo dobili odgovor: ker so na koprskem avtobusni javni prevozi dobro rešeni in s tem odpravljen vir iz avtomobilov je bilo potrebno le še sprejeti ostrejšo zakonodajo za izpuste toplogrednih plinov iz slednjih. Zakaj pa je dr. Vezjak pokazal na vzrok obolevnosti hrvatinske mladeži s prstom preko meje, verjetno še sam ne ve.



TERMINALI, BIOKRATSKI NOJI IN KOS
Da so birokrati uspešnejši, če ne delajo, je jasno, saj tako ne morejo narediti napake in so za to celo pohvaljeni…pa vendar obstaja meja in ta je »laganje v fris« davkoplačevalcem…
Minister se je sicer zahvalil civilnim iniciativam za »zavezništvo« proti terminalom, ušlo mu je, da se je »pokazal« šele, ko so slednje zagnale vik in krik, zbrale podpise od 2,5% prebivalcev države…kje so bile njegove službe, kaj diplomatski predstavniki med listanjem po revijah nebi lahko kdaj pogledali italijanskih uradnih listov…je bil kdo od državnih uradnikov zaradi tega »spregleda« vsaj opomnjen, če je že kaznovan preveč reči?
Minister se je hvalil, kako je dostavil evropski komisiji gradivo glede terminalov…kaj pa je dostavil krivcem? Italijanski okoljevarstveniki so pokazali uradni seznam sodelujočih v njihovi javni obravnavi..S te strani meje so prejeli le dva protesta KS Ankaran,
(glej:http://www.slovensko-morje.net/?page=news&view_news=3651.%2010.03.2006 ),

in občine Izola (Klokačovniku častim pijačo, vsaj v tem, vodi 1:0 proti koprskemu naravovarstvenemu spomeničarju). Kje je drugo?

Posebna cvetka je izjava mag. Vesne Kolar Planinšič (še močnejšo je povedal mag. Starman leta 2006 v Pretorski palači: Slovenija je prisilila Italijo narediti energetski plan! Ma ki že šta Salvonia?), da je Italija sprejela utemeljitve slovenske ekspertne skupine. Če že ni prebrala gradiva, ki so ga poslali sosedje, bi lahko vsaj na

http://franci-maleckar.blogspot.com/2008/08/uplinjvalci-v-trakem-zalivu-ali-kako.html

lahko izvedela, da je sedanji predlog za Slovenijo slabši od prvega, če se že ni vprašala, kako bodo spravili plin od Žavelj dalje, saj niso dostavili predloga plinovoda.

Koliko je Slovenija upoštevanja vredna pove že to, da gradivo, ki smo ga prejeli mi ni identično tistemu, ki je v razpravi onkraj meje.

Govorki tudi ni bilo težko priznati, da je dobila gradivo o posegih v Škedenjsko železarno »pod mizo« od kolegov naravovarstvenikov. Če so Italijani tako dosledni pri upoštevanju mednarodnih sporazumov, kot nam je zatrdil mag Starman (OK, mu bomo zamižali ne samo na obe očesi, tudi na tisto kurje, da ne ve, kako je z mednarodnimi obvezami in slovensko manjšino), kako, da tega niso uradno dostavili? Mogoče so res predali to gradivo v preverbo strokovnjakom, vendar katerega roka za odgovor se bodo držali, če uradno še nič ne vedo (po mednarodnih konvenciji je 60 dni)?

Pohvalno je prizadevanje za načelen dogovor s sosedi, kako upravljati s severnim Jadranom, vendar so govorci večkrat poudarili: naredili bomo VSE, da uplinjevalcev ne bo. Na vprašanje, ali ta VSE, pomeni tudi UPORABO SILE, saj iz navedb gornjega odstavka sledi, da nas sosedi nimajo za mar, je sledil minisitrov odločen NE!

Kaj pomeni VSE? Tožba na Evropskem sodišču, kjer so naši sosedi nabrali preko 100 izgubljenih okoljskih zadev z ogromnimi odškodninami..ena več ali manj?



Ali ne vse to kar kliče Kosa?

KAJ PA LASTNO DVORIŠČE?
Samo Pino Klabjan iz Ospa je opozoril, da nimamo čistega dvorišča, tj. da tudi mi pošiljamo onesnaženje preko te imaginarne linije v prostoru, meje. Okoli 30% dni v letu piha jugo..torej, ali izpusti Kemiplasa, luški prah, čistilna naprava (največji onesnaževalec morja), idr. ne sežejo onkraj Miljskih hribov?
Mag. Kolarjeva je povedala, da bodoči terminali ne kršijo direktive Seveso, ker še nimajo gradbenega dovoljenja in varnostnega poročila..torej, ko to bo, bo poteptana. Kako so torej lahko odobrili izgradnjo cistern s kerozinom ob kemijskem terminalu v koprskem pristanišču niti ne kilometer od mesta?
Dvorana je bila polepljena s plakati "Gremo v akcijo"...kje ste bili doslej?

Ni komentarjev: