četrtek, 4. september 2008

V RAKOVEM ŠKOCJANU LISTI' / »LEAFING« IN RAKOV ŠKOCJAN


reka Rak; posnel 3. septembra 2008

Imam to življenjsko srečo, da že več let vodim naravoslovne dneve za šolarje v kraški dolini Rakov Škocjan med Cerkniškim in Planinskim poljem. Še vedno me vsako jutro spust v to oazo miru napolni z radostjo, me odtrga od posvetnih skrbi in z veseljem dajem otrokom ljubezen do narave, za katero je pogoj njeno poznavanje, spoštovanje sožitja prednikov, da bi jo lahko ohranili.
Vsak dan, v vsakem letnem času je drugačna…pomlad se prične z belo preprogo zvončkov pod golimi krošnjami, nadaljuje se s presevanjem sonca skozi krošnje, odsevom valov na stene udornice, v dežju se zatekamo v podzemlje, se čudimo moči vode in se ji izogibamo po višjih poteh, skoraj preosladna je romantika žuborenja in podrtih debel v strugi, ob suši se podajamo pod Velikim naravnim mostom po velikih prodnikih v strugi obdanih z mehko temnozeleno preprogo iz mahu v Tkalco jamo…na jesen se gozd obarva in veter sproži listenje..če padanju snežink rečeno sneženje, bi padanju listov rekli…(pripet včerajšnji posnetek)
(glej tudi: http://picasaweb.google.com/franci.maleckar/Rakov_Skocjan_listenje_leafing#)

»LEAFING« IN RAKOV ŠKOCJAN

vhod v Tkalco jamo; posnel 7. maja 2008

I have the fortune to guide for some years the natural-historical days for pupils in the karst valley Rakov Škocjan among karst poljes of Cerknica and Planina. The descent into these oases of peace fills me with joy still now every morning, takes me away from ordinary stresses and I'm giving to the children the respect for the nature on the basis of understanding it.
The valley it's different each day, each season..the spring begins with white carpet of snowdrops under the naked tres, continues with the reflect of the waves on the collapse doline wall, we admire the strenght of the water and we avoid it on the highier paths, almost too much romantic are the trees lying in the river bed, on the drought we walk on thick, darkgreen moss carpet on the river bed under the Big natural bridge towards the ponor Tkalca jama..on autunn the forest it's coulored and the wind causes »leafing«..if we say to the snow-flakes falling snowing, we can say to the leafs dropping…(attached yesterday event)

kratek (17'') posnetek "listenja"; za predvajanje klikni na trikotnik levo spodaj in počakaj, da se naloži; posnel 3. septembra 2008

1 komentar:

Dean pravi ...

Neverjetna narava, obiskal sem ga lani poleti, ko Rak je bil povsem suh, se mi je zdelo čudno da sem se lahko sprehajal po jamah ki so ponavadi v celoti zalite z vodo. Pa drugič moram obiskati to čudo ko bo dosti vode...Res ti zavidam Franci!