sreda, 27. avgust 2008

UMMI JE NAUMIL…





…THE SOUND OF (SILENCE) DIMNICE
Mentorji in dijaki 18. mednarodnega mladinskega raziskovalnega tabora za nadarjene dijake in študente, ki je potekal v organizaciji zavoda UMMI iz Kopra od 19. do 27. avgusta v ankaranski osnovni šoli in hotelu Adria
(več na: http://www.primorske.si/pn/article_wide.aspx?pDesc=22486,%201,%2042 )
so se na spoznavalni dan podali preko Brkinov v Ilirsko Bistrico in od tod nazaj preko Prema in Pregarij. Na poti so se ustavili v jami Dimnice, kjer so po projektnih skupinah izpolnjevali delovne liste in tako spoznavali stik krasa z nekrasom, jamsko rastlinstvo in živalstvo ter razvoj jame in klimo. Glasbena skupina jev Marmitni dvorani posnela glasbo, ki jo je navdihnilo kraško podzemlje.



…DA JE, KRAS NAVDIHNIL KIPARJA
V Ilirski Bistrici so se ustavili ob spomenikih, ki jih je ustvaril nedavno umrli kipar Janez Lenassi, ki je bil tudi mentor na taborih (rezultat sodelovanja je pri koprskem dijaškem domu). Pri obeležju Tigrovcem so se mu zahvalili za sodelovanje s skladbo. Spomenik z grobnico prekomorcem je navdihnil kraški svet so povedali domačini; zanjo je prejel nagrado Prešernovega sklada.

…KAKO IZBOLJŠATI »ZDRAVSTVENO STANJE« MORJA V KOPRSKEM ZALIVU
Danes so v Adrijini modri dvorani delovne skupine predstavile rezultate dela. Biologi so preučevali življenje v pasu bibavice in fizikalno-kemijske lastnosti morja na severni strani Koprskega zaliva. Ugotovili so, da je stopnja onesnaženosti zaskrbljujoče visoka, nenavadno visoka je tudi slanost. Predlagajo razčlenitev plitve obale.

…KAKO PRIBLIŽATI OSNOVNOŠOLCEM NARAVO SKOZI IGRO
Arhitekti so izdelali predlog razglednice, ki bi jo bilo moči zgibati v batano. Slednjo so tudi vključili v združen emblem ankaranskega hotela in šole. Pri slednji predlagajo urediti botanični park z otočki, kjer bi bile »privezane« batane, gredice s posameznimi sredozemskimi dišavnicami. Razmišljali so tudi, kako pritegniti goste v hotel preko celega leta. Ena od zamisli je tudi »počitek ob delu«, tj. da bi gostje soustvarjali sredozemski sadovnjak in bili deležni njegovih sadov.
Nekaj več slik na:

http://www.flickr.com/photos/29375326@N08/




2 komentarja:

Unknown pravi ...

Well well well......

Franci pravi ...

Zivio, hvala za pohvalo..ce je slika posneta po branju prispevka, me veseli, da je dobila tak izraz ;-)