petek, 22. avgust 2008

Čakajoč na Berlingota / Waiting Berlingo



Kras, 21.08.08 – Po tem, ko je Berlingo zvesto, brez posebnih zahtev, prepeljal v štirih letih preko 200.000 km, je napočil čas za menjavo sklopke… »sicer boste ostali na cesti«, so mi rekli pri Štolfi v Tomačevici n. To se je dogajalo včeraj. Za čas med »posegom« so mi posodili avto, ki sva ga izkoristila za »skok« na razgledni, 643 m visoki Trstelj.

Dober kapučin nama je v Komnu postregla gospodična, ki bo na prihodnjem izboru najbolj načitane natakarice, brez konkurence, zasedla prvo mesto, in sva zavila proti vasi Sveto. Že od daleč pritegne pozornost cerkev sv. Tilna iz srede 17. stoletja s streho v obliki dežnika (glej povezavo Kras:Trstelj..)…strinjam se s trditvijo arhitekta v današnjih Primorskih novicah, da »..hiše s štirikapno streho s Krasom nimajo nič skupnega..«, saj ta je osem… ;-). Pobliže, pa vpadejo v oči fosili školjk na stebričku pred vhodom in bližnja oglasna tabla s predstavitvijo treh učnih poti skozi in okoli vasi s skupnim nazivom »Sveto skozi vse leto«. Po nesreči sva zavila do prekrasno urejenega kala. »Sva čast« Svetovljanom (verjetno se tako imenujejo krajani)…njihovo svetovljanstvo bi bilo lahko za zgled!

V vasi Lipa, v podnožju Trstelja, sva se dala v pohodno opravo in zagrizla za okoli eno uro v vzpetino, podobno vzponu na Slavnik po »ta strmi« iz Podgorja, le, da nama je ta postregla s svežimi drnuljami in napolnila pljuča z vonjem borovcev. Meglice in oblaki niso pokvarili občudovanje razgleda od Savudrije in Debelega rtiča na jugu do Alp na drugi strani in Snežnika n vzhodu.


Waiting Berlingo



Kras, 21st August, 2008 – Our Berlingo carried us arround for over 200.000 km in last four years without special »requests«. It came the time for more serious intervention, to not remain on the road, have told me at the Štolfa car service at Tomačevica. That has occured yesterday. They have loaned me a car which we have used for the »jump« on the top of the hill Trstelj, 643 m s.s.l.

After the capuccino offered us in the bar in Komen by an young lady with enormous literature knowledge, we have turned towards the village Sveto. The umbrella shape roof of the church from the 17th century it draws attentiom from afar (see link Kras:Trstelj). Near the entrance it is possible to admire fossils of the shells and the presentation of the educational paths with the name »Sveto all around the year«. We have stopped at the fantastic arranged pond.

The car has been left in the village Lipa at the foot of the hill. We have spent about one hour to walk on the top, eating cornel-tree fruits. The clouds haven't obstacoled too much the view from the Adriatic sea till the Alps.

1 komentar:

Dean pravi ...

Urka, lep izlet. Nisem še bil v tistih krajih na sprehodu, tvoje slike so pravo vabilo...