petek, 24. oktober 2008

POTRES V DIMNICAH


Plesišče v jami Dimnice, kjer smo doživeli potres. Fotografijo je posnel Lojze Počkaj pred 40 leti, ko je še stal steber skozi katerega je potekala vodovodna napeljava


Po podatkih Urada za seizmologijo in geologijo (glej: http://www.arso.si/potresi/obvestila%20o%20potresih/potresi_arhiv.html) je bil 21. oktobra 2008 ob 10. uri globok potres (nastal 7-10 km globoko) z učinki IV. stopnje po evropski potresni lestvici z žariščem sedem kilometrov severozahodno od Pivke.

V tem času sem bil s skupino gostov iz ZDA v Dimnicah. Za kratek čas je zamolklo zabobnelo (podobno streljanju na Počku, kot opisuje Tinka Keber v Primorskih novicah 22.10., str. 32) in streslo se je betonsko plesišče na katerem smo stali. Slišali smo, da se je zvalil kamen po stopnišču Velikih Dimnic.

Goste sem pomiril, da smo na varnem, kar sem utemeljil z izkušnjami iz Minirane jame v črnotiškem kamnolomu (vhod je bil odkrit pri odkopavanju v dnu druge terase in v jami ni bilo nobenih posledic tresljajev zaradi miniranj nad in ob njej, razen polomljenih konic stalaktitov) in Pološke jame, kjer smo bili kmalu po potresu, pa ni bilo opaziti nobenih sprememb, ter izkušnjami jamarjev v kaninskih breznih med potresom pred 32 leti.

Jože Žumer poroča v 38. številki revije Naše jame, da je doživel leta 1995 s skupino otrok potres ob vodovodnem zajetju v Dimnicah. Zaznali so majanje sten in tal, pljuskanje potoka in sunek zraka. Nikjer ni opazil posledic.

Pot smo nadaljevali do Marmitne dvorane. Ob poti je bilo vse »kot vedno«.

1 komentar:

Dean pravi ...

Zelo zanimivo, slišil sem da jame ublažijo učinek potresa, vendar sem jo vedno vzel kot zgodbo. Vsekakor jama bi bil zadnji kraj kjer bi se hotel znajti v primeru potresa.