ponedeljek, 15. september 2008

TGE KOPRSKI NERON?


foto avtorja tega poročila med snemanjem oddaje; posneto s TV

V petek, 12. septembra 2008 sem bil sredi dopoldneva povabljen na večerno snemanje »oddaje o plinskih terminalih« na TV Slovenija, ki je na: http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rplayer

Žal nisem vprašal koliko dolga bo, da bi se mogel pripraviti na podajanje »koncentrata« informacij, kljub temu (pa ne zaradi »dobra ruba se sama hvali«) sem dobil SMS-ja:
* …Zelo dobro ste argumentirali. V celoti Vas podpiram! Vztrajajte!
* …odlicno si zagovarjal ne terminali.

Oz. ustno: ..dobro si se držal..

Nekaj vtisov in poudarkov iz oddaje:
-predstavnik države, mag. Marko Starman je zagotovil, da v Kopru ABSOLUTNO ne bo uplinjevalca, ker za to ni podlage v prostorskih aktih, ne glede na tehnologijo pretovora plina.


ABSOLUTNI "NE" TERMINALU V KOPRU, je izjavil predstavnik države; za predvajanje klikni na trikotnik levo spodaj

-na rimskih pogovorih 8. 9. je italijanska okoljska ministrica vztrajala na terminalih v italija nskem delu Tržaškega zaliva, v tolažbo je izjava njihovega zunanjega ministra, da ne bodo ukrepali brez soglasja naše države;

-predstavniku vložnika, nemškega podjetja TGE Gas Engineering, g. Uroš Prosenu, sem pokazal fotografijo z oznakami, da se 650 m od mestnega jedra nahajajo cisterne z nevarnimi kemikalijami, še enkrat dlje pa s kerozinom in ga opozoril na direktivo Seveso. Rekel je, da jo pozna, da pa je njihov poseg ne bo vključen v »domine«, če bi se zgodila nesreča ali teroristični napad (npr. Al-Khaida v Madridu) na sosednje naprave, ali drugače, IZ RUŠEVIN MESTA IN PRIMESTJA BI MOLEL 50 M VISOK TANKER POLN PLINA in plinske cisterne!


PREDSTAVNIK TGE:domino efekta v Kopru ne bo; za predvajanje klikni trikotnik levo spodaj

Če je to res, zakaj v ZDA ne dovolijo postavitev podobnih naprav bliže od 50 milj od naselij, zakaj spremljajo vojne ladje v bojni pripravljenosti plinske tankerje od mednarodnih voda, tudi pred 11. septembrom, zakaj se je pred nekaj leti zgodila nesreča v Alžiriji (na srečo je veter oblak, ki je eksplodiral, odgnal proč od mesta)!

Kaj naprej?
Torej bi lahko vložnik lahko začel trenirati svizce, da mu zavijajo čokolade v obratih na mestu predvidenega posega? G. Prosenu je na poti iz studia »ušlo«…s Starmanom se nismo tako pogovarjali!

Ni komentarjev: