petek, 26. september 2008

EKSKURZIJA V PODZEMLJE JAMSKEGA ZALIVA



Sv. Norburga z edino upodobitvijo notranjske narodne noše iz sredine 17. stoletja


S prijatelji iz planinske sekcije v Miljah se enkrat letno odpravimo v kraško podzemlje. Tako smo bili v Osapski in Martinski ter Sveti jami, Dimnicah, Zelških jamah, Mačkovici…. Večkrat smo se napravljali v ponor Karlovice na Cerkniškem polju, pa nas je vedno odvrnila visoka voda. Tudi letos je bilo tako, vendar smo pripravili tudi rezervni »plan B«, da se podamo v bližnje jame z višjimi vhodi.

Z domačinom Jožetom smo se srečali zadnjo junijsko nedeljo letos pri muzeju v Dolenjem Jezeru. Zaradi praznovanja vaškega zavetnika sv. Petra smo si ogledali le njegovo cerkev z nagnjenim zvonikom, kasetiranim stropom s podobo sv. Norburge v notranjski narodni noši iz srede 17. stoletja in lestencem iz javorniških glažut.

Mimo poplavljenih Rešet smo se zapeljali okoli polja po južni strani in z razgledišča pogledali proti Jamski zaliv z vhodi v podzemlje. Pozornost so pritegnili »izvenzemeljski« krogi na travniku, "mikoriza", sožitje med glivami in koreninami posameznih vrst rastlin, kot je pojasnil Matej Župančič.



Vhod v Veliko Karlovico v katero ponira Stržen


Najprej smo se spustili do Velike Karlovice, da bi se »prepričali«, da je voda previsoka za ogled. Od 8057 m dolgih rovov smo si lahko ogledali le vhodni del za jezom z ostanki poplav na stenah in ribami v reki ter del mrežastega labirinta, kjer so našo pozornost pritegnili polžje hišice, ki nakazujejo višino poplav.

Sledili smo robu polja do vhodne dvorane Velike Skednence v katero so se zatekale med pašo krave pred komarji in nadaljevali mimo vhoda v Malo Kralovico ter se povzpeli do 436 m dolge in 42 m globoke Svinjske jame. Skozi ozke vhodne dele smo se spustili v podorno Kebetovo dvorano s špagetki na stropu. Le nekaj se nas je sestopilo še do Putickove dvorane z ilovnatimi tlemi v kateri smo dosegli podzemni tok z meglico nad toplo vodo.
Posnetek na: http://video.google.it/videoplay?docid=3386945288143840855

Po malici smo se z novimi močmi stlačili skozi vhod 105 m dolge in 19 m globoke Jame pod cesto. Številni pajki prekriti s plesnijo so nas »sprejeli« na stenah vhodnega rova iz katerih molijo fosili. Skoraj vsi smo se potrudili splaziti se skozi ožino v večji prostor s korodiranimi kapniškimi tvorbami nad ilovnatimi tlemi.

Nekaj slik na: http://www.flickr.com/photos/franc-maleckar/sets/72157607156532158/

Ekskurzijo smo zaključili v gostilni..prihodnje leto pa v jame Planinskega polja

Ni komentarjev: